Investovanie

Čo spôsobilo paniku na finančných trhoch?

Vývoj na finančných trhoch bol za posledné dni celkom dramatický. Od neistoty, plynúcej z výsledkovej sezóny technologických gigantov v USA, sa veľmi rýchlo prehupol do paniky.

Vysoké očakávania budúcich ziskov najväčších technologických spoločností, plynúce z masívnych investícií do umelej inteligencie, horšie dáta z amerického trhu práce, prekvapivé rozhodnutie japonskej centrálnej banky, ako aj zvýšenie rizika otvoreného konfliktu na Blízkom východe rozvírili pohyby na finančných trhoch.

Dlhoočakávané výsledky za Q2 2024 najväčších US technologických spoločností investorov veľmi nepotešili. Technologické spoločnosti síce dosiahli solídne medziročné nárasty tržieb, avšak očakávania analytikov týkajúce sa zvyšovania ziskov neboli naplnené. Zároveň väčšina spoločností oznámila zvýšenie investícií do umelej inteligencie, čo aspoň z krátkodobého pohľadu znamená zníženie ziskov.

Minulý týždeň v stredu japonská centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 0,15 %, čím prekvapila finančné trhy. Urobila tak druhýkrát v tomto roku a zároveň druhýkrát za posledných 17 rokov. Japonská centrálna banka dlhodobo udržovala menovú politiku uvoľnenú, čím oslabovala kurz jenu. Japonský jen sa vzhľadom na nízke úrokové sadzby dlhodobo využíva na tzv. carry trades obchody, keď si investori vezmú úvery v mene, v ktorej platia nízke úrokové náklady, a zároveň tieto prostriedky investujú do vyššie úročených mien, dlhopisov alebo akcií. Hneď ako však dôjde k takej významnej zmene menovej politiky, dochádza k zatváraniu takýchto obchodov a zvýšeniu volatility a veľkých pohybov na finančných trhoch.

V piatok boli zverejnené dáta z amerického trhu práce, keď v americkej ekonomike pribudlo len 114-tisíc pracovných miest oproti očakávaniam na úrovni 175-tisíc miest. Je to najhorší výsledok za posledné tri mesiace a zároveň výrazne menej, ako je dlhodobý priemer za posledných 12 mesiacov.

V kombinácii s horšími dátami z amerického hospodárstva rastú obavy týkajúce sa budúceho vývoja americkej ekonomiky a jej schopnosti vyhnúť sa recesii. Pokiaľ by bola ekonomika USA na ceste do recesie, centrálna banka ju bude musieť zachraňovať agresívnejším uvoľnením menovej politiky. Nízke úrokové sadzby znamenajú pozitívny stimul pre akciový trh, avšak neplatí to v situácii, keď sa hospodárstvu nedarí a smeruje do recesie. Všetky akciové indexy korigovali svoje zisky. Najväčšie prepady zaznamenali japonské akcie. Americké indexy aj po výpredaji z posledných dní stále dosahujú kladnú výkonnosť za rok 2024.

Pohľad dlhodobého investora by mal byť upriamený na stanovený investičný cieľ a súčasne na investičný horizont. Volatilita je neodmysliteľnou súčasťou finančných trhov, ktorá tým odvážnejším ponúka príležitosť investovať aj v časoch veľkých prepadov.

Zdroj titulného obrázka: Ideogram
Zdroj grafu: Google

Moja spolupráca, z pozície projektového a investičného riaditeľa, začala so spoločnosťou PROSIGHT Slovensko v roku 2019. Našim spoločným cieľom je neustále zvyšovať kvalitu poskytovaných služieb, budovať dlhodobé vzťahy s klientmi a pracovať na inovatívnych riešeniach, ktoré budú spoločnosť PROSIGHT Slovensko posúvať neustále dopredu.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ... Prihlásením sa súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Súvisiace články